Въпреки че не може да се направи много за предотвратяване на заболявания на щитовидната жлеза, д -р

От Джули Стюарт, 11 юни 2020 г.

Хипотиреоидизмът ли е причината за вашите нередовни периоди?

Ниските нива на щитовидната жлеза могат да причинят хормонални промени, които засягат репродуктивната система.

От Джули Стюарт, 11 юни 2020 г.

Уелнес планът, който помогна на една жена да свали 70 килограма и да поеме контрола над тиреоидита на Хашимото

Ерин Мълкинс споделя пътуването си от това, че през цялото време се чувстваше изключително уморена, до приемане на упражнения, диета и хранителни добавки, които помогнаха. . .

От Мойра Лоулър, 5 септември 2019 г.

„Не изглеждате болни“: Как да реагирате на разочароващи коментари за хипотиреоидизъм

За съжаление, хората с хипотиреоидизъм често чуват груби коментари за състоянието. Опитайте тези защити.

От Джули Стюарт, 19 август 2019 г.

7 начина да практикувате грижи за себе си при лечение на хипотиреоидизъм

Животът с хипотиреоидизъм може да повлияе емоционално. Отделете време за себе си, като добавите тези навици за облекчаване на стреса към рутината си.

От Kristeen Cherney, доктор 7 май 2019 г.

Ежедневна рутина за борба с умората от хипотиреоидизъм

Използвайте този целодневен план, за да поддържате енергийните си нива, дори когато се чувствате изтощени.

От Джули Стюарт, 31 октомври 2018 г.

Какво трябва да знаете за холестерола, когато имате хипотиреоидизъм

Наличието на твърде малко хормони на щитовидната жлеза може да повиши нивата на LDL холестерола, дори ако приемате лекарства. Ето как да намалите числата си.

От Джули Стюарт, 25 октомври 2018 г.

7 признака и симптоми на очно заболяване на щитовидната жлеза (офталмопатия на Грейвс)

Симптомите на очно заболяване на щитовидната жлеза могат да бъдат подобни на тези при други очни заболявания.

От Джесика Мигала, 1 януари 2021 г. “

Може ли да имате заболяване на щитовидната жлеза и да не го знаете?

Заболяването на щитовидната жлеза е честа причина за хормонален дисбаланс в организма. Щитовидната жлеза може да произвежда или твърде много хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), или твърде малко хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Заболяването на щитовидната жлеза обикновено не може да бъде предотвратено, но осведомеността за рисковите фактори и симптоми и редовният преглед от Вашия лекар може да помогне за предотвратяване на сериозни усложнения, ако имате заболяване на щитовидната жлеза.

Разбиране на хипертиреоидизъм

Най -честата причина за хипертиреоидизъм или свръхактивна щитовидна жлеза е автоимунно заболяване, известно като болестта на Грейвс.

Болестта на Грейвс възниква, когато имунната система на тялото, която обикновено ви предпазва от вируси и бактерии, погрешно атакува щитовидната ви жлеза. Увреждането на щитовидната жлеза я кара да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Проблеми с хипофизната жлеза и някои лекарства (напр. Йодни хапчета, амиодарон и интерферон) също могат да доведат до хипертиреоидизъм.

Рисковите фактори за хипертиреоидизъм включват:

Да сте жена Над 60 години Неотдавна бременност Наличие на автоимунно заболяване (като диабет тип 1) Фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза или автоимунно заболяване Лична история на проблеми с щитовидната жлеза, като гуша (необичайно голяма щитовидна жлеза) или претърпели операция на щитовидната жлеза Консумиране на значителни количества йод чрез храна или лекарства

СВЪРЗАНИ: Прекратяването на захарта спаси щитовидната ми жлеза

Разбиране на хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм или недостатъчна активност на щитовидната жлеза се появява, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, което води до забавяне на метаболизма на тялото.

Тиреоидит на Хашимото, друго автоимунно заболяване, е най -честата причина за хипотиреоидизъм.

Дисфункцията на хипофизната жлеза може да забави производството на щитовидната жлеза, а някои лекарства (като литий, амиодарон и интерферон) също могат да доведат до хипотиреоидизъм.

Рисковите фактори за хипотиреоидизъм включват:

Да сте жена Над 60 -годишна възраст Излагане на радиация в областта на шията Предишна операция на щитовидната жлеза Имате фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза Имате фамилна анамнеза за автоимунно заболяване Наличие на автоимунно заболяване Битие от кавказка или азиатска етническа принадлежност Изпитвате хормонални промени поради бременност, раждане или менопауза Лична история на употреба на литий за биполярно разстройство) С хромозомни аномалии като синдром на Даун или синдром на Търнър

Преглед на щитовидната жлеза

Ако имате симптоми, свързани с заболяване на щитовидната жлеза – като депресия или тревожност, непоносимост към горещи или студени температури или неочаквани промени в теглото Ви – в допълнение към рисковите фактори за заболяване на щитовидната жлеза, особено фамилна анамнеза за автоимунно заболяване, трябва да бъдете подложени на скрининг за заболяване на щитовидната жлеза, съветва д -р Памела Алвайс, MSPH, ендокринолог и асистент по семейна практика в Медицинския колеж на Университета в Кентъки в Лексингтън.

Въпреки че не може да се направи много за предотвратяване на заболявания на щитовидната жлеза, д -р Allweiss казва, че ранното откриване е важно. Често симптомите на заболяване на щитовидната жлеза могат да бъдат неясни, но хората с фамилна анамнеза или други рискови фактори за заболяване на щитовидната жлеза трябва да “помислят за [възможността] за заболяване на щитовидната жлеза” и да говорят с лекаря си, ако забележат някакви необичайни заболявания, отбелязва д-р Allweiss .

Ако някога на някого е било казвано, че има уголемена щитовидна жлеза или гуша в миналото, той също трябва периодично да се изследва за заболяване на щитовидната жлеза, предлага и Allweiss. Бързата диагностика на заболяване на щитовидната жлеза е от решаващо значение, тъй като не можете да направите много, за да го предотвратите и лечението е единственият начин да върнете нивата на хормоните си в баланс.

Какво трябва да знаете за нодулите

Щитовидните възли – бучки и подутини, които се образуват върху щитовидната жлеза – са много чести. Въпреки че възлите могат да показват рак, те обикновено са доброкачествени (неракови). Приблизително 5 % от възлите на щитовидната жлеза се оказват ракови.

Жените са много по -склонни от мъжете да развият възли на щитовидната жлеза, но мъжете са изложени на по -висок риск от ракови възли. Allweiss предлага на всички мъже с възли на щитовидната жлеза да се направи биопсия, за да се определи дали имат рак на щитовидната жлеза.

Рисковите фактори за възлите на щитовидната жлеза включват:

Недостатъчен хранителен йод Лична анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза Семейна история на тиреоидни възли Хипотиреоидизъм (особено тиреоидит на Хашимото)

Редовните физически прегледи могат да помогнат на Вашия лекар да открие възли на щитовидната жлеза по -рано. Допълнителни изследвания (като сканиране на щитовидната жлеза, ултразвук и/или биопсия) също могат да бъдат необходими, ако се открие възел.

Осъзнаването на нивото на риск от заболяване на щитовидната жлеза и уведомяването на Вашия лекар за всички симптоми може да позволи ранна диагностика на проблеми с щитовидната жлеза. Ранното откриване е ключово, защото може да предотврати развитието на допълнителни здравословни проблеми. Ако имате фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза и забележите възможни симптоми на заболяване на щитовидната жлеза, не се колебайте да говорите с Вашия лекар.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Най -новите състояния на щитовидната жлеза

7 признака и симптоми на очно заболяване на щитовидната жлеза (офталмопатия на Грейвс)

Симптомите на очно заболяване на щитовидната жлеза могат да бъдат подобни на тези при други очни заболявания.

От Джесика Мигала 1 януари 2021 г.

Какво трябва да знаете за очно заболяване на щитовидната жлеза (офталмопатия на Грейвс)

Възпалението в очните тъкани може да предизвика проблеми като загуба на зрение и проптоза (издуване на очите).

От Джесика Мигала 1 януари 2021 г.

Здравните специалисти, които трябва да бъдат в екипа Ви за грижи за заболяванията на очите на щитовидната жлеза

Тези лекари и експерти могат да помогнат за лечение на симптомите на очно заболяване на щитовидната жлеза (офталмопатия на Грейвс).

От Джесика Мигала 1 януари 2021 г.

7 начина да облекчите симптомите на очно заболяване на щитовидната жлеза

Използвайте тези съвети, за да облекчите естествено симптомите на очно заболяване на щитовидната жлеза.

От Блейк Милър, 15 декември 2020 г.

4 Лечения за очни заболявания на щитовидната жлеза

Очните заболявания на щитовидната жлеза могат да бъдат изтощително състояние. Ето четири начина да облекчите симптомите.

От Блейк Милър, 15 декември 2020 г.

Най -честите проблеми с щитовидната жлеза при жените

До 14 ноември 2017 г.

Възможно ли е симптомите на менопаузата да бъдат причинени от хипотиреоидизъм?

От Ерин Кокли 29 февруари 2016 г.

7 общи мита за хипотиреоидизма

От Даяна Родригес, 29 февруари 2016 г.

7 признака, че може да имате хипотиреоидизъм

Симптомите на хипотиреоидизъм могат да бъдат фини или лесно да се дължат на други фактори. Изучаването на издайническите признаци и посещението на лекар относно симптомите ви може да помогне. . .

От Елизабет Шимер Боуърс, 14 декември 2012 г.

Усложнения на нелекувания хипотиреоидизъм

Ако имате недостатъчно активна щитовидна жлеза, придържането към вашия план за лечение е жизненоважно. Научете за сериозните и дори фатални здравословни усложнения. . .

От Реджина Бойл Уилър, 14 декември 2012 г. “

За да запазите хладнокръвие, опитайте йога. Изследванията показват, че практиката може да помогне за по -ниски нива на хормона на стреса кортизол.

Хипотиреоидизмът засяга всяка част от тялото ви, от метаболизма до телесната температура и дори настроението ви.

Всъщност наличието на ниска щитовидна жлеза – състояние, което засяга приблизително 1 на 20 американци на възраст над 12 години, според Националните здравни институти – дори е свързано с психично заболяване. Според преглед, публикуван през 2012 г. в Journal of Thyroid Research, хората с хипотиреоидизъм са изложени на повишен риск от депресия, а хората с депресия могат да открият, че имат аномалии на щитовидната жлеза.

Въпреки връзката между двете състояния, не е ясно дали едното причинява другото поради припокриващи се симптоми, като умора, казва д -р Грегъри Додел, асистент по клиничен професор по медицина, ендокринология, диабет и костно заболяване в Медицинското училище в Икан в Планината Синай в Ню Йорк.

СВЪРЗАНИ: Как изборът на диета и начин на живот може да ви помогне да управлявате хипотиреоидизма

Дори и да нямате симптоми на депресия – и приемането на правилната доза на щитовидната жлеза наистина може да помогне за предотвратяване на тези ефекти – животът с хипотиреоидизъм може да бъде стресиращ и да повлияе емоционално. В този случай управлението на стреса е от ключово значение, казва д -р Додел. Всъщност хроничният стрес е основен рисков фактор за развитие на психични заболявания, отбелязва изследването, цитирано в преглед, публикуван през юли 2015 г. в списание Current Neuropharmacology.

Един от най -добрите начини за намаляване на стреса? Практикувайте грижа за себе си, казва Додел. За да започнете да проявявате любов, опитайте една от тези препоръки:

1. Медитирайте, за да извлечете научно доказани ползи за облекчаване на стреса

Изследването е ясно: Медитацията е едно от най -добрите неща, които можете да направите за вашето психично здраве, според Националния център за допълнително и интегративно здраве (NCCIH). Поради тази причина Додел обикновено препоръчва практиката на своите пациенти с хипотиродизим.

В основата си внимателността кето диета лекарство изисква да съсредоточите цялото си внимание върху настоящето. В комбинация с дълбоко дишане и визуални образи, използвани в медитацията, можете да помогнете за облекчаване на стреса и тревогите. На всичкото отгоре Националните здравни институти съобщават, че техниките за съзнание могат да намалят симптомите на сериозни заболявания, както и проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.

За да започнете да медитирате, просто седнете неподвижно и се съсредоточете върху дъха си за няколко минути наведнъж. Можете също да търсите безплатни класове в YouTube или в магазина за приложения на вашия смартфон.

2. Направете масаж, за да намалите тревожността и да се отпуснете

Може би си мислите, че масажите са един от най -луксозните подходи за релаксация, но това е клинично доказан начин за облекчаване на тревожността, отбелязва малко, рандомизирано контролирано проучване, публикувано в списанието „Депресия и тревожност“. Масажът е терапевтична дейност, която включва манипулиране на мускулите, сухожилията и съединителната тъкан.

Това не само може да бъде голямо облекчение от хипотиреоидизъм за болки в мускулите и ставите, но има и доказателства, че масажната терапия може да повиши настроението ви. По-конкретно, NCCIH отбелязва, че масажната терапия може да ви помогне да се отпуснете, независимо от вашето психично състояние.

СВЪРЗАНИ: 5 съвета за облекчаване на стреса при хипотиреоидизъм

3. Влезте в тренировка за ползи за психическото и физическото здраве

Да останеш активен е полезен както за ума, така и за тялото ти. Всъщност проучване, публикувано през март 2018 г. в списание Frontiers in Psychiatry, установи, че упражненията са по -ефективни при лечението на тежко депресивно разстройство, отколкото само медикаментите и когнитивно -поведенческата терапия. Додел също лично препоръчва йога за своите пациенти като начин за физическо натоварване и намаляване на стреса. Според изследване, цитирано в преглед, публикуван в International Journal of Yoga, йога може да помогне за намаляване на стресовия хормон кортизол и повишаване нивата на хормона на доброто усещане серотонин, играейки роля за намаляване на общия стрес, заедно с лечението на тревожност и депресия.

4. Изключете и излезте на открито за чист въздух

В днешния свят ние прекарваме повече време на закрито и по -малко време сред природата, отчасти благодарение на изискванията на технологиите – и тази промяна в поведението е свързана с по -голям стрес и по -ниско качество на живот, отбелязва преглед, публикуван през август 2018 г. списание Frontiers in Psychology. Екотерапията или просто прекарването на време на открито може да помогне за отстраняване на тези ефекти, пишат авторите на рецензията.

Додел препоръчва да направите 10-минутна разходка навън и да бъдете в момента, за да намалите нивата на стрес, като по този начин подобрите цялостното си настроение.

СВЪРЗАНИ: Имате ли депресия или тревожност? Проверете щитовидната жлеза

5. Уверете се, че спите достатъчно, за да поддържате енергийните си нива

Повечето американци не дават приоритет на съня си и това убива тяхната производителност. Според американското проучване Sleep в американската анкета за 2018 Sleep, 90 % от хората, които са съобщили, че имат отлично здраве на съня, казват, че се чувстват уверени в способността си да свършат нещата, в сравнение само с 46 % от хората, които съобщават за лошо качество на съня.

Тъй като хипотиреоидизмът може да причини умора и вялост, достатъчно затваряне на очите е още по-важно. Додел казва, че няма различни специфични препоръки за сън за хипотиреоидизъм. Изпълнението на минималните препоръки – седем до девет часа за възрастни, според Националната фондация за сън – предлага няколко ползи за здравето. Например, според преглед, публикуван през ноември 2015 г. в списанието Sleep Science, получаването на адекватен сън може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да намалите стреса.

6. Обърнете внимание на това, което е на чинията ви, и бъдете внимателни, когато ядете

Доброто хранене е в основата на здравословния начин на живот и може да помогне за подобряване на настроението ви. Докато клиниката Mayo посочва, че няма специфични храни, които да лекуват хипотиреоидизъм, яденето на повече цели храни – и по -малко преработени версии – може да промени различните нива на енергия и настроение, според Harvard Health Publishing.

Друга полезна техника е внимателното хранене, отбелязва Харвард. Ангажирайте всичките си сетива, докато ядете, като отделите време да помиришете храната си и да се насладите на цветовете и текстурите. Това ще превърне процеса на хранене в процес на подхранване и удовлетворение, а не в пристрастяващо поведение, което може да влоши наддаването на тегло.

СВЪРЗАНИ: 9 храни, които трябва да избягвате, ако имате диагноза хипотиреоидизъм

7. Свържете се с любимите си хора, за да предотвратите самотата 

Депресията може да бъде изолиращо преживяване. На всичкото отгоре умората и мудността, които вече изпитвате с хипотиреоидизъм, може да ви накарат да се почувствате не себе си, което може да влоши изолацията.

Свързването с приятели и близки може да помогне за облекчаване на самотата на депресията, като същевременно подобри настроението ви. Едно проучване, публикувано в Journal of Counseling Psychology, установи, че депресивните симптоми могат да затруднят социализирането, но може да изпитате и засилени признаци на социално отхвърляне.